تدوین استراتژی محتوا مسئله است که خواب را از چشمان شما ربوده است؟ اگر بله پس در ادامه همراه ما باشید. دقت کردهاید که همه جا حرف از محتواست؟ جمله “محتوا پادشاه است” را چند بار شنیدهاید؟ نترسید! ما نمیخواهیم که سر شما را با این حرفهای تکراری درد بیاوریم. دیگر خوبی محتوا به همه ثابت شده. ما اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم تا یک دید کلی از تدوین استراتژی داشته باشید. شاید در زندگی خودتان خیلی به برنامهریزی اعتقادی نداشته باشید.
بازاریابی محتوایی چیست؟
بازاریابی محتوایی زیرمجموعهای از بازاریابی دیجیتال است که در آن از تولید محتوای الکترونیک برای رسیدن به اهداف بازاریابی استفاده میشود. حالا این اهداف میتواند بسته به نوع کسب و کار متفاوت باشد. هدف از تولید محتوا، درگیر کردن مخاطب و به نوعی هدایت آنها به سمت اقدامی است که ما را به سودآوری میرساند. در بازاریابی محتوایی و برای تدوین استراتژی محتوا باید از محتوایی استفاده شود که برای مخاطب مورد نظر ما جذاب باشد و به نیاز یا سوالی که در ذهن دارد، پاسخ دهد. در هر کسبوکاری که باشید، میتوانید محتوا را برای گسترش کسبوکار خود به کار بگیرید. بازاریابی محتوا دیگر بخشی فرعی برای یک کسبوکار نیست، بلکه یکی از اصلیترین بخشهای آن است که حتما باید بخشی از منابع خود را به آن اختصاص دهید.
هر کسبوکاری بسته به نوع فعالیت خود، میتواند اهداف متفاوتی از بازاریابی محتوایی و طراحی استراتژی برای آن داشته باشد. اما بهطور کلی از بازاریابی محتوایی برای دستیابی به اهداف زیر استفاده میشود:
- برقراری ارتباط با مخاطب و جلب اعتماد آنها
- افزایش سطح آگاهی از برند
- بیشتر شدن ترافیک سایت
- تولید لید یا سرنخ
- بالا رفتن نرخ تبدیل
استراتژی بازاریابی محتوایی چیست
برای اینکه تلاشهای شما در زمینه بازاریابی محتوایی بتواند شما را به اهدافتان نزدیک کند، باید برای آن برنامهای داشته باشید. با تعیین استراتژی محتوا این برنامهی دقیق، زمانبندی شده و هدفمند ایجاد میشود. نمیتوانید بدون اینکه بدانید قرار است چه چیزی را برای چه کسی و با چه هدفی تولید کنید، شروع به تولید محتوا کنید. البته اگر تمایلی به متمایز شدن و تولید محتوای هدفمند ندارید، میتوانید بدون هیچ برنامهای کار تولید محتوای خود را شروع کنید. در این صورت نتیجه چیزی بیشتر از شبکههای اجتماعی و یک وبسایت بی نظم و شلوغ که هیچ نتیجهای هم از آن نمیتوان گرفت، نخواهد بود.
کسب وکارهای متمایز و موفق که توانسته اند به خوبی با مخاطب ارتباط برقرار کرده و آنها را برای خرید و تبدیل شدن به مشتری وفادار متقاعد کنند، همگی بخش عمده ای از تمرکز خود را بر تولید محتوایی که برای مخاطب ارزشمند باشد، گذاشته اند. داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوا مشخص به شما کمک میکند تا در هزینه و زمان صرفهجویی کرده و اقداماتتان در زمینه تولید محتوا را دقیقا در مسیر معینی که بر اساس هدفی مشخص، تعیین شده، انجام دهید. حالا سوال اینجاست که برای تدوین استراتژی دقیقا چه کارهایی انجام میشود؟
استراتژی محتوا چه تفاوتی با بازاریابی محتوایی دارد؟
در حالی که بسیاری از افراد و حتی کارشناسان در مواقع مختلف از استراتژی محتوا (Conten Strategy) و بازاریابی محتوایی (Content Marketing) به جای هم استفاده میکنند، اما عملا این دو موضوع با هم تفاوتهایی دارند.
در بازاریابی محتوایی همانطور که از نام آن مشخص است، از تولید محتوا در راستای اهداف بازاریابی و فروش استفاده میکنیم، ولی استراتژی محتوا لزوما میتواند تبلیغاتی نباشد. همانطور که اشاره کردیم استراتژی محتوا بیشتر به راهنماها و اصول داخلی میپردازد، ولی بازاریابی محتوایی در مورد تقویم، خلق، ترویج، توزیع و تکرار محتوا است.
در این بین استراتژی بازاریابی محتوایی نیز وجود دارد که بیشتر به چشمانداز، اهداف، تحقیقات بازار، پرسونای مخاطب و اصول بیرونی میپردازد. به عنوان مثال ممکن است استراتژیست محتوا تشخیص دهد که مخاطبان و مشتریان خیلی به کسب و کار ما اعتماد ندارند و راههایی را برای جبران آن پیشنهاد دهد. اما یک بازاریاب محتوایی تشخیص میدهد برای افزایش اعتماد باید با بنیانگذار یا مدیر کمپانی مصاحبه کنیم.
البته با توجه به اینکه در بسیاری از موارد برنامه ما برای رسیدن به اهداف بازاریابی و فروش است، در نتیجه استراتژی بازاریابی محتوا با همان عنوان استراتژی بازاریابی محتوایی استفاده میشود.
استراتژی محتوا چه مواردی را شامل میشود؟
استراتژی محتوا نیز مانند هر استراتژی دیگری شامل بخشهای مهمی است که باید به طور مشخص هر کدام را لحاظ کنید. بسیاری از کارشناسان و استراتژیستها برای تدوین برنامه و استراتژی خود سراغ مدلهای مختلف میروند.
- مدل کسب و کار (Business Model): ممکن است کسب و کار شما برای درآمدزایی از یک یا چند مدل درآمدی پیروی کند. برای تولید محتوا باید برنامههای مشخص شده را همراه با تیم محتوا به درستی پیش ببرید تا به اهداف تعریف شده برسید.
- هدفگذاری (Objectives): بدون شک دلیل اصلی تدوین استراتژی دستیابی به اهداف مورد نظر است. چه این اهداف تجاری و چه غیرتجاری باشد، به هر حال باید براساس استراتژی درست و در راستای آنها پیش بروید.
- تعیین مخاطبان هدف (Persona): در این قسمت باید مشخص کنید مخاطبان هدف شما دقیقا چه افرادی هستند و پرسونای آنها را طراحی کنید. براین اساس میتوانید مسیر سفر مشتری را نیز تعیین کرده و مشخص کنید در هر ایستگاه کدام محتوا مناسب خواهد بود.
- روشهای تولید محتوا: یکی از مهمترین کارهایی که باید در استراتژی خود مشخص کنید، روشهای تولید محتواست. باید بررسی کنید چه نوع محتوایی برای کدام پلتفرم تولید شود، چه مواردی مناسب اهداف شماست، شکل محتوایی بازار چگونه است و مخاطبان به چه نوع محتوایی نیاز دارند.